Itt vagy most

Halálos vírus terjed a kutyák között – Már áldozatai is vannak

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Új szopornyica vírus jelent meg és sorra szedi áldozatait a kutyák között –  Terjed a hír a közösségi médiában

A szopornyica a kutya és rokonai többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegsége, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. Az állatdoki.hu leírása szerint a betegség terjesztésében a fertőzött kutyáknak van a legnagyobb szerepük, mert rendszerint már a lappangási időszak alatt üríthetik a vírust orrváladékkal, vizelettel, bélsárral. A fertőzés közvetlen érintkezéssel, vagy takarmánnyal, ivóvízzel, egyéb fertőzött eszközökkel terjed.

Képtalálat a következőre: „sick dog”

Kép forrása: https://www.shutterstock.com/g/vlada021

Egy tatabányai menhely vezetője megerősítette, hogy náluk valóban felütötte a fejét a betegség, sőt áldozatot is szedett: egy kiskutyát el kellett altatniuk, és az egyik gondozó otthoni kutyája is megfertőződött, miután gazdája “hazavitte” a kórt a menhelyről.

Kiderült, hogy a bent lévő kutyák egyikét egy budapesti állatkórházban kezelték, ahol már jelen volt a vírus. Az Indexnek több forrás is megerősítette, hogy innen kerülhetett  ki a kór, miután egy beteg kutya után valószínűleg nem fertőtlenítettek megfelelően.

Az Etyeki Állatvédők Egyesülete által fenntartott menhelyen például az elmúlt időszakban 13 áldozatot követelt a vírus. Az egyesület vezetője, Botka Zsolt az Indexnek azt mondta: az elpusztult kutyák többsége rendesen, rendszeresen és időben be volt oltva, megfelelő oltóanyaggal, ezt a kutyák oltási könyveivel is bármikor igazolni tudják. Éppen ezért állnak továbbra is értetlenül az eset előtt és ezért gyanítják azt, hogy ezúttal egy új vírusról lehet szó.

Egy név nélkül nyilatkozó állatorvos, aki az egyik menhellyel kapcsolatban áll, azt mondta: tudomása van arról, hogy vizsgálják, új vírusról van-e szó, ugyanakkor, tette hozzá, az eddig olvasottak és látottak alapján ő maga kétli ezt.

Az oltásnak védenie kell

Az egyik budai állatorvos azt mondta az Indexnek, ha egy kutyát rendszeresen oltanak, az oltóanyag pedig jó (azaz nem lejárt, vagy nem rossz helyen tárolt), akkor az 100 százalékos védelmet jelent. Ez azt jelenti, hogy akár meg is ihatja egy beteg kutya vizeletét, akkor sem lesz semmi baja. Más állatorvosok finomították ezt az álláspontot, de a lényeg ugyanez: azt mondták, hogy bár száz százalékos védelem nincs, de ha egy kutya rendszeresen be van oltva jó oltóanyaggal, akkor ha meg is fertőződik, akkor is tünetmentes marad. Lakatos Béla lényegében megerősítette azt, amit az állatorvosok mondtak: ha egy kutya megkapja a megfelelő oltásokat, akkor ugyan megfertőződhet, sőt, vírushordozóvá is válhat, de nem lesz beteg. Lakatos hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy új vírussal állunk-e szemben, de szerinte több jel is arra utal, hogy nem.

Forrás:  index.hu

 

 

Oszd meg ha tetszett!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Related posts

Leave a Comment

- X