Itt vagy most

Megfejtették a kutyák boldogságának a titkát

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

kutyatulajdonosok számtalan módon próbálják boldoggá tenni kedvencüket, mindenféle, állatkákra emlékeztető játékot vesznek nekik, amelyek sokszor még hangot is adnak ki. Természetesen hasznosak ezek a kutyajátékok, hisz mi lehetne izgalmasabb, mint apró darabokra tépni őket?

De van valami, ami még ennél is nagyobb örömet szerez a kutyusoknak a legújabb tanulmányok szerint, ez pedig nem más, mint a szimatolás.

A kutyák a világot az orrukon keresztül érzékelik és értelmezik, a szaglás számukra olyan, mint nekünk, embereknek a látás, hisz mintegy tízezerszer olyan jól érzékelik az illatokat, mint mi.

Képtalálat a következőre: „kutya szaglás”

Kép forrása: http://walls-inc.net

Egy új tanulmány azonban más kontextusba helyezte ezt a köztudott tényt.  A kutyák viselkedésének két szakértője, Charlotte Duranton és Alexandre Horowitz arra a megállapításra jutott, hogy a kutyák, bármennyire is szabad szelleműnek gondoljuk őket, nem tehetik szabadon azt, amit akarnak.

A kutatók azzal érveltek, hogy a kutya rabságban tartott élőlény, abban az értelemben, hogy nem cselekedhet mindig az ösztönei késztetése szerint, fajtájától függően vadászni, terelni, száguldani, apportírozni, ásni vagy épp  versenyezni akarna. De ezek a képességeik többnyire parlagon hevernek otthon. Jó lenne, ha a gazdik hagynák kutyáiknak, hogy megéljék ezeket az ösztönkésztetéseket, de ez sajnos nem mindig lehetséges.

A tanulmányt készítők egy érdekes feladatot is kitaláltak, amivel letesztelték a kutyák egyik alapvető ösztönét, a szaglászást. Arra voltak kíváncsiak, mi van nagyobb hatással a kutyák hangulatára, a táplálékszerző szaglászás vagy a fürkésző szaglászás.

Két tálat helyeztek el egymás közelében, és megtanították a kutyákat, hogy az egyik tálban mindig van étel, a másikban viszont sosincs. Aztán a két táltól azonos távolságra elhelyeztek egy harmadikat is, hogy megvizsgálják, mennyi ideig tart, míg a kutya megközelíti azt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorsabb megközelítés optimizmusra utal a kutya részéről, hisz azt feltételezi, van a tálban étel.

A kísérletet ezután két hétig szüneteltették, de a kutyák házi feladatot kaptak. Néhány kutya alapvető engedelmességi kiképzést kapott, miközben a fajtájuknak megfelelő feladatot is elláthatták. A többi kutya szaglással kapcsolatos feladatokat kapott. A “szaglászó kiképzés” egyre népszerűbbé válik, amelynek során a kutyák a szagérzetük alapján megtalálják és felismerik az egyedi illatokat (a nyírfa, az ánizs és a szegfűszeg illatok igen népszerűek), majd ezután elvégzik az illatok megtalálásán alapuló különböző feladatokat.

A kéthetes szünet után meglepő eredményt tapasztaltak a kutatók. Azok a kutyák, amelyek házi feladatnak szaglászással kapcsolatos feladatokat kaptak, az ismeretlen tálat sokkal gyorsabban közelítették meg, mint azelőtt.

A kísérletet végzők szerint ez annak volt köszönhető, hogy a szaglászó tréninget végző kutyák jóval boldogabbak voltak, mint társaik.

Ezért, ha legközelebb sétálni indul négylábú barátjával, hagyja kedvére szimatolni-szaglászni, hagy olvasgassa az orrával a többi kutya vagy más élőlény által számára hagyott e-mail-eket és sms-eket! Jusson eszébe, hogy a kedvence boldogsága és jó hangulata csak ennyin múlik!

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/

Oszd meg ha tetszett!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Related posts

Leave a Comment

- X